Weiner’in Nedensellik Başarı Kuramı

Weiner’in Nedensellik Başarı Kuramı

Nedensellik yükleme (atfetme) kuramına yön veren araştırmacılar, nedensellik algılamasını ya da belirli bir olayın nasıl oluştuğuna dair oluşan yargıyı araştırmaktadırlar (Weiner, 1972; 203).
Weiner ve diğer araştırmacılar (Frieze, Kukla, Reed, Rest ve Rosenbaum, 1971) ise, bireylerin başarı ve başarısızlık nedenine yönelik algılamalarıyla belirlenen başarı-ilişkili davranışını analiz etmeye çabalamışlardır. Özellikle de, oluşturdukları modelle, öğrencilerin öğrenme üzerindeki performansını açıklamayı hedeflemişlerdir (Bar-tal, 1978; 259).Weiner, Russell ve Lerman (1978) nedensel açıklamanın üç boyutuna dikkati çekmiştir. Bu boyutlar “nedensellik odağı” (kontrol odağı ile aynı yapıyı teşkil etmez), “varsayılan nedenlerin durukluğu (değişmezliği)” ve “durum içindeki faktörlerin rastlantısallığı”, kişilerin davranış ısrarı konusunda önemli bir etkiye sahip olacaktır. Örneğin bireyler, başarıyla sonuçlanan olayların nedenlerini içsel, duruk ve kasıtlı faktörlere bağlamış ise ya da başarısızlığını dışsal, değişken ya da rastlantısal faktörlere atfetmişse eylemi üzerinde ısrarcı olacaktır (Gatewood vd., 1995; 372). Başarı umudu ve başarısızlık korkusunun getirdiği duygusal davranışın temeli, başarı davranışının esas belirleyicileri olan bilişsel nedensellik yüklemelerin kontrolüne dayanmaktadır (Convington, 1984; 7).

 

Weiner (1985) Heider’in teorisini genişleterek “nedenleri”, içselden dışsala, duruktan duruk olmayana ve kontrol edilebilirden kontrol edilemeyene doğru sınıflandırmıştır. Aşağıdaki tabloda bu nedensellik yükleme sınıfları örneklerle özetlenmektedir (Beck, 2004; 332–333):

  • İçselden dışsala atfetme. De Charms (1968) içsel-dışsal ayrımı, kendisinin ifade ettiği esas (origins) ve piyon (pawns) terimleriyle ortaya koymuştur. Kimi insanlar faaliyetlerini kendilerinin başlattıklarını hissetmekte ve kendi ceza ve ödüllerinden kendileri sorumlu olmaktadırlar (içsel nedensellik yükleme). Diğer bazı insanlar ise kendilerini satrançtaki piyonlar gibi hissederek, az bir özgürlüğe sahiplerken, sahip oldukları bu sınırlı özgürlükleri daha güçlü dış kaynakların hizmetinde yer aldıklarını düşünmektedirler (dışsal nedensellik yükleme). Bir kişi başarı için içsel nedensellik yükleyebilir, örneğin “Ben pek çok yeteneğe sahibim ve sıkı çalışırım”. Diğer taraftan, bir başka insan, başarısızlık için dışsal nedensellik yükleyebilir, örneğin, “kötü bir şansım vardı” ya da diğer bazı kontrol edilemeyen durumlar.
  • Duruktan duruk olmayana doğru atfetme. Bir kişi başarıyı, yeteneğe (ki bu göreceli olarak kişisel özelliğe dayanır) ya da çabaya (daha çok değişkenlik gösterebilir) atfedebilir. İşin güçlüğü duruk (değişmez) olarak tanımlanır, fakat şans duruk değildir. Örneğin, “testte zorlandım çünkü çok zor bir konudan geldi” (işin zorluğu) ya da “sadece doğru konuyu çalışmadım (şans).
  • Kontrol edilebilenden kontrol edilemeyene doğru atfetme. Çaba eksikliği ve hasta olma, başarısızlık için içsel ve değişmeyen nedenlerdir, fakat ikisi arasında açık bir fark vardır. Çaba eksikliği kontrol edilebilir olarak düşünülürken (“daha sıkı çalışabilirdim”), hastalık ise kontrol edilemez konumdadır (“soğuk algınlığımı sınav günü atlatamadım”).

Bu nedensel unsurlar iki boyut üzerinde sınıflandırılabilir. İlk boyutta nedensel unsurlar, dışsallık/içsellik açılarından farklılaşmaktadır. Yetenek ve çaba, insanın içinde yer alan ve kendisinden kaynaklanan bir unsur olmasından dolayı içsel olarak düşünülürken işin zorluğu ve şans ise, insanın dışında gelişen ve bu yüzden de dışsal neden olarak düşünülmektedir. İkinci bir boyutta nedensel unsurlar, zamandaki sabitliği açısından farklılaşmaktadır. Yetenek ve işin zorluğu, zaman içinde değişim göstermemesi yüzünden (eğer aynı işe kalkışılmış) ise duruk (değişmez) olarak değerlendirilmekteyken çaba ve şans, zamanla değişmesi nedeniyle büyük derecede duruk olmayarak düşünülmektedir (Bar-tal, 1978; 260).

Buraya kadar anlatılanlar başarı sonucuyla ilişkilendirildiğinde, başarının yüksek yetenek ve/veya çabaya bağlanabilmesi, başarısızlığın ise yetenek azlığı ve/veya çaba eksikliği nedenine bağlanabilmesi düşünülebilir (Weiner, 1972; 204). Bu durumda başarıları içsel nedenlere, başarısızlıkları da dışsal nedenlere bağlayarak açıklamak, gelecekteki başarı beklentilerinin arttırmaktadır. Wilmar Schaufeli (1988), iş bulamamalarını dış nedenlerle açıklayan işsiz insanların iş bulmada başarı şanslarının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Aynı şekilde Martin Seligman (1991) yaptığı birçok çalışma sonucunda, ‘yenilgi kötü şansa bağlıdır ve bu, çaba ve yeteneklerle giderilebilir’ gibi olumlu düşünme biçiminin daha fazla başarı, sağlık ve iyi bir ruh halini beraberinde getirdiğini göstermiştir (Kağıtçıbaşı, 1999; 244).

Tayfun Topaloğlu

Yazarın Tüm Yazıları

Referanslar

 

Motivasyon Kuramına Giriş

Motivasyon (Teorileri) Kuramları

Murray’in Öğrenilmiş Gereksinimler Kuramı (Manifest Needs)

Maslow’un Gereksinimler Hiyerarşisi Kuramı (Hierarchy of Needs)

Alderfer’in E.R.G. Kuramı (Existence-Relatedness-Growth Theory)

Herzberg’in İki-Faktör Kuramı (Two-Factor Theory)

McClelland’ın Gereksinimler Kuramı (McClelland’s Theory of Needs)

Kapsam Kuramlarının Karşılaştırılması

Beklenti Kuramı (Expectancy Theory)

Adams’ın Ödül Adaleti ve Eşitliği Kuramı (Equity Theory)

Locke’un Amaç Saptama Kuramı (Goal Setting Theory)

Koşullanma Kuramı (Reinforcement Theory)

Nedensellik Yükleme / Atfetme Kuramı (Attribution Theory)

Heider’in Nedensellik Yükleme Kuramı

Nedensellik Yükleme Süreci

Weiner’in Nedensellik Başarı Kuramı

Başarı Güdüsü ve Nedensellik Yükleme İlişkisi

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir