Siren Sesleri – Mitolojik Bir Öykü

         “Odysseus (Ulysses) and the Sirens” by Otto Greiner

Dürtü ve irade kavramlarının kökeni, Scylla ve Charybdis yakınlarındaki bir adada yaşayan Odysseus ve Sirens mitolojik karakterlerin hikayesine dayanmaktadır.

Bu hikayeye göre adada yaşayan Sirens’in büyülü şarkıları gelip geçen denizcileri etkileyerek ölümlerine sebep olmaktaydı. Ölen denizcilerin cesetleri bir süre sonra adadaki çayırları doldurmuş durumdaydı. Yine bir denizci olan Odysseus, bu taciz edici sesi duyarak ölmemek için bir metot geliştirdi. Gemisi adaya yaklaşırken kendini direğe bağlattı ve adamlarından kendisini kırbaçlamalarını istedi. Denizciler direğe bağlı halde kırbaç yiyen bu adamdan yükselen feryatları duymamak için ve işlerini rahat yapabilmek için kulaklarına tıkaç yerleştirdiler. İrade gücü, onu hızlı biçimde eline geçirmişti.

Jason ve Argonaouts adlı iki denizci ise Sirens’in bulunduğu adadan geçerken yanlarına Orpheus adında lir çalan Trakyalı meşhur bir şarkıcıyı aldılar. Bu şarkıcı söylenilenlere göre sesiyle ağaçları, vahşi hayvanları ve hatta taşları bile etkileyebiliyordu. Orpheus, adanın yakınlarından geçerken şarkı söylemeye başladı. Sesi hakikatten o kadar etkileyiciydi ki Jason ve mürettebatı Siren seslerini hiç duymadılar ve adanın yakınından emniyetli bir şekilde geçerek yollarına devam ettiler. İşte “dürtü” kelimesi, Latince “Şarkı söylemek” anlamına gelen bir kelimeden gelmektedir.

John Adair – “Etkili Motivasyon”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir