Tip 8, Meydan Okuyan

Sağlıklı sekizler; güvenli, girişken, öz-güven sahibi ve tuttuğunu koparan güçlü bir kişiliğe sahip, istek ve ihtiyaçlarını elde etmesini bilen kişilerdir. İçten güdülenen, “yapabilirim” tutumu içinde eyleme yönelik insanlardır. Meydan okumasını severler. Kişisel girişimcilikleri kuvvetlidir; işi başlatır ve yaparlar. Bağımsızlığa değer verirler ve bunu başkalarında desteklerler. Güçlü bir iradeye sahip, azimli, heyecanlı, tuttuğunu koparan eylem insanıdırlar. Sekizler, herkesin saygı duyduğu ve kılavuz olarak başvurduğu doğal liderlerdir. Ortalama sekizler; bağımsız ve özerk olmak için çabalarlar. Bağımlılıktan korkarlar; bu yüzden sertleşirler. Kendi kendine yeterli olmak, mali bağımsızlık ve yeterli kaynaklara sahip olmak önemlidir: Girişimci, pragmatik, çalışkandırlar. Kendilerine güvenleri azaldıkça daha baskıcı, saldırgan ve yayılmacı olup çevreye ve insanlara hakim olmaya çalışırlar; sözleri kanundur. Her şey için daha fazla enerji ve güç kullanırlar. Herkesten uyum beklerler ve her şeyin kendi istekleri doğrultusunda olmasını talep ederler. Sağlıksız sekizler; arkadan vurulduklarını düşünürler, ama aynı zamanda sınırı geçmiş olduklarını ve geri dönemeyeceklerini bilirler. Her türlü kontrolü reddederler, kanun veya sınır kabul etmezler. Her şeye gücü yeten, yenilmez, incinmez kişi olduklarını düşünürler. Tehlikeli durumlarda uyum sağlamayan her şeyi vahşice ve hınçla yok etmeye çalışırlar.

Temel korku; incitilmek, kontrol edilmek. Koydukları sınırların aşılması. Temel arzu; kendilerini ve bağımsızlıklarını korumak. Arayış; yaşamı sürdürmek. Sekizler fiziksel yaşamı ve kurdukları düzeni yaşatma arayışı içindedirler.

Erdem; Masumiyet. Masumiyet tümüyle ve derinlemesine insan olmaktır, sadelik demektir. Anı yaşadığımız zaman ve uyanıkken hile ve dalavere ile işimiz olmaz. Yaşam ve insanlarla olan ilişkimiz samimi, doğrudan ve içtendir. Masumiyet ile sekizlerin yüreği herkese ve her şeye açılır, tüm dünya için iyilik duyguları hakim olur.

Tutku; İhtiras. Masumiyet erdemi yitirilince ihtiras yoğunluğu ortaya çıkar. Rahatsak ve yüreğimiz açık ise, anı yaşıyorsak doğal bir canlılık hissederiz, özgürlüğümüzün farkına varırız. Öte yandan, ihtiras tutkusuna kapılmışsak bu canlılık ve özgürlük duygusunu, çevremizle ve başkaları ile olan etkileşimlerimizin yoğunluğu ile yakalamaya çalışırız. Sekizler kendilerini güvensiz hissettikçe yoğunluğa, aşırılığa, çatışmaya ve kontrole kayarlar. Kendilerini öne sürme ihtiyacı, çevreyi ve insanları kontrol etme arzusuna dönüşür. Ama bu arada, teslim olduğumuz ihtiras tutkusu bizi kontrolsüz kılar. İhtirasımızın nesneleri, olumlu veya olumsuz, bizi kontrol eder ve bize egemen olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir