Kişisel Motivasyon Yönetimi

Kişisel Motivasyon Yönetimi... Kişisel Motivasyon Yönetimi, bireyin bir hedefi gerçekleştirmeye yönelik çabasındaki yoğunluğunu, yönelimini ve ısrarını ifade eden motivasyon sürecinin etkin şekilde yönetilmesidir.

Kişisel Motivasyon Yönetimi

Kişisel Motivasyon Yönetimi, bireyin bir hedefi gerçekleştirmeye yönelik çabasındaki yoğunluğunu (gereksinimin şiddeti), yönelimini (odak) ve ısrarını (olumlu beklenti) ifade eden motivasyon sürecinin etkin şekilde yönetilmesidir.

Motivasyonun sürecinin yönetilmesinde, kişinin hedefe yönelik bir çabada bulunmasında ve bu çabasını sürdürmesinde üç önemli unsur söz konusudur:

  1. Güdüler-Gereksinimler: İnsan davranışı belirli içsel güçler tarafından bir hedefe yöneltilir. Kişi bu gereksinimlerini bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde doyuma ulaştırmaya çalışır. Bireylerin içindeki bu enerjik güçler, belirli şekillerde insanları eyleme yöneltmekte ve çevresel etmenlerde sık sık bu gereksinimleri tetiklemektedir.
  2. İnanç-Olumlu Beklenti: Kişi bu çabasının sonunda hedefine ulaşacağına inanmalıdır. Kişinin eylemin sonuçlarına yönelik olumlu beklentileri kişinin çabasına bağlı kalmasında ve çabasında ısrarcı olmasında önemli bir rol oynamaktadır. İnancını etkileyen en önemli faktör ise becerilerinin ve dışsal kaynaklarının yeterli olduğuna inanmasıdır. Kişinin potansiyeli (içsel kaynakları) ve çevresel (dışsal) kaynakları göstereceği çabanın başlangıcını ve devamını derinden etkilemektedir.
  3. Amacın (Algılanan) Değeri: Amacımızın değerli olması, amaca ulaşmanın bizim için ne kadar önemli olduğunu ifade eder. Herkesin gözünde nesnel bir amacın öznel bir değeri vardır. Bu nedenle ona ulaşmak için harcayacağımız çabayı belirleyen önemli bir unsurdur.

Kişisel motivasyon yönetiminin bu üç temel faktörü bir araya geldiğinde sinerjik bir etki yaratarak çabaların istenilen hedefe ulaşması için motivasyon gücünü sağlamaktadır. Ancak çabaların başarıya ulaşmasını etkileyen bazı çevresel faktörler de vardır. Tüm bunları “Motivasyon Süreci-Başarı Modeli” içinde irdeleyebiliriz.

Tayfun Topaloğlu

Yazarın Tüm Yazıları

Motivasyon Süreci-Başarı Modeli’nin Ana Unsurları

 

Motivasyona Giriş: Motivasyon Nedir?

Motivasyon Kavramının Temelleri

Motivasyon Her Şeydir

Motivasyon ile Yakından İlişkili Kavramlar

Kişisel Motivasyon Teknikleri: 60 Özel Teknikle Motivasyon Gücünüzü Artırın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir