Filmlerle Gelişim ve Motivasyon

Filmlerle Gelişim ve Motivasyon... Sinema filmlerinden gelişim ve motivasyon adına neler öğrenebiliriz? Gelin bunu birlikte öğrenelim.
Filmlerle Gelişim ve Motivasyon... Sinema filmlerinden gelişim ve motivasyon adına neler öğrenebiliriz? Gelin bunu birlikte öğrenelim.

Filmlerle Gelişim ve Motivasyon

Sinema filmlerinden gelişim ve motivasyon adına neler öğrenebiliriz? Aslında çok şey! Hayatın bir izdüşümü olan sinemadan, bir eğitim aracı olarak faydalanabilir ve bu keyfi bir eğitim aktivitesine çevirebiliriz. Nasıl mı? Gelin bunu birlikte öğrenelim.

 

youtube.com/tayfuntopaloglu

 

Bazı filmler vardır, üzerinden yıllar geçse de etkisinden asla kurtulamayız. Özellikle de bizlere ilham veren gelişim filmleri olarak nitelendirdiğimiz bu tür filmler, hayatımızda büyük degişimler yaratabilmektedir.  Filmler, bizleri olduğumuzdan daha iyi hale getirebilecek büyük bir potansiyele sahiptir. 

 

Herhangi bir filmin, bir gelişim filmi olarak değerlendirilebilmesi içinde bazı ortak özelliklere sahip olması gerekmektedir.  Öncelikle, hayata dair pozitif mesajlar vermeli ve bizlere farklı bakış açıları kazandırmalıdır. Hayallerimiz için bizleri cesaretlendirmeli ve harekete geçirmelidir. Ayrıca zorluklarla olan mücadelemizde bizlere güç katmalı ve gelecek için umut vermelidir. İşte bu özelliklere sahip yapımlar birer gelişim filmi olarak değerlendirilebilir. 

 

Eğitim ve koçluk çalışmalarımda, film kesitlerini motivasyon ve gelişim aracı olarak kullanmayı çok seviyorum. Bugüne kadar onlarca insanın, izlediği bir filmle hayatını bir çırpıda değiştirebildiğine pek çok kez şahit oldum. Bu nedenle, gelişim teması taşıyan belirli filmlerin, hayatımızda pek çok eğitim sürecinden çok daha güçlü bir etki yaratabileceğine inanıyorum. Bir film gerçekten böylesi bir etkiyi nasıl yaratabilir? Aslında birkaç nedeni var!

 

Sinema Filmlerinin Eğitsel Gücü

Bu nedenlerin en başında, filmlerin, konusu ve karakterleriyle hayatımızla özdeşleştirmeye oldukça uygun olması gelmektedir. Ayrıca, bizler yaşam boyunca öğrenme sürecimiz içinde model alarak öğrenme yöntemini fazlasıyla kullanmaktayız. Film karakterleri de bir rol model olarak bizlere önemli bir imkan sağlamaktadır. Bunun yanında, günümüz dünyasında görsel iletişim çağını yaşamaktayız. Kelimelerle anlatmanın çok zaman alacağı önemli mesajları, bir film sahnesiyle çok daha etkili bir şekilde anlatabilme şansımız bulunmaktadır. Bu noktada önemli olan, filmlerin bu bilinçle izlenmesi ve sistematik yöntemlerle desteklenmesidir.

 

Bir filmi izlerken şu yönergelere dikkat ettiğinizde, onu rahatlıkla bir eğitim aktivitesine dönüştürebilirsiniz:  Öncelikle doğru filmi seçmeli ve ayırdığınız bu değerli zamanı bir gelişim sürecinin parçası olarak görmelisiniz. Şu anda izlediğiniz bu film genel olarak neyi anlatıyor, hayatınızdaki hangi sorunların çözümünde size yardımcı olabilir? Film içinde yer alan öğretici sahneleri hayatınızda nasıl ve nerede kullanabilirsiniz? Kendinizi o karakterin yerine koysaydınız, filmdeki olay örgüsü içinde siz ne yapar, nasıl kararlar verirdiniz? Eğer bu filmin bir devamı çekilseydi, sizce nasıl olurdu?

 

Film Analizi: Peki Ya Bob? / What About Bob?

İşte bu filmlerin başında 1991 yapımı bir kara komedi filmi olan Peki Ya Bob? (What About Bob?) gelmektedir. Bill Murray ve Richard Dreyfus’un başrollerini paylaştığı bu film, tam anlamıyla bir gelişim klasiğidir. Bill Murray, Bob Wiley karakteri rolünde takıntıları olan bir hastayı canlandırmaktadır. Dr Leo Marvin ise son derece egosantrik, kontrolcü ve kariyer odaklı bir aile babasıdır… Bob, Dr Marvin’le tanışır tanışmaz onun kendisine yardımcı olabileceğine inanır.

Dr. Marvin, ilk görüşmelerinde korkuları olan Bob’a şu tavsiyede bulunmaktadır: En uzaktaki büyük hedefine değil,  o hedefe giden ilk adımına odaklan. Bob’dan istediği şey, hedefine bebek adımları ile ilerlemesidir. Böylece onun gözündeki o büyük ve korkutucu hedefi küçük parçalara bölmeyi başarır… Büyük hedefleri küçük parçalara bölmek etkili bir motivasyon tekniğidir. Bu aynı zamanda büyük sorunların çözümü için de geçerlidir.

 

Kısa zamanda doktoruna bağımlı hale gelen Bob, ailesiyle uzun bir tatile çıkan doktorunun peşine takılacaktır. Tatilde doktorunun sevimli ve cana yakın ailesiyle tanışan Bob aslında hepimizin aradığı o büyülü şeyi aramakta ve belki de bulduğuna inanmaktadır. Bu şey sevgidir.

 

Sevginin İyileştirici Gücü

Film boyunca sevginin iyileştirici gücüne tanık olmaktayız. Tüm hastalıkların tedavisindeki bir numaralı ilaç olduğuna inandığım sevginin, Bob kadar bizler için de hayatımızda önemli bir yere sahip olduğunu düşünüyorum.

 

Aile bireylerinin her biriyle yaşadığı bu yakınlaşma, Bob’un hastalığıyla olan mücadelesinde müthiş ilerlemeler kaydetmesini sağlayacaktır. Ancak huzurlu bir tatil hayal eden Dr Marvin, ailesinin yeni hastasıyla olan bu kontrolsüz yakınlaşmasından  hiç de hoşnut değildir. Başlarda ondan bir şekilde kurtulmanın yollarını arayan doktor, bir türlü bu amacına ulaşamaz. Çünkü Bob’un amacına ulaşmasının önünde hiçbir şey duramamaktadır. İlk zamanlarda eğlenceli görünen bu durum, Dr. Marvin için git gide trajik bir hal almaya başlar. Bob’un bu inatçı yapışkanlığı, kendisini günden güne strese sokmakta ve sağlığının kötüye gitmesine neden olmaktadır… Bob aslında potansiyeli yüksek ve çok zeki biridir. Tüm bu yaşadıklarını terapi sürecinin bir parçası olarak değerlendirerek pozitif dersler çıkarmayı başarır.  

 

Film mutlu sonla biterken, hepimiz adına önemli mesajları içinde barındırmaktadır. Sevmek ve sevilmek her insan için önemli bir yaşam kaynağıdır. Bunun araçlarını arayıp bulan her insan yaşamdaki en büyük motivasyonun gücünü deneyimleyecektir. Ayrıca, her insan değerli bir yaşam amacına mutlaka sahip olmalıdır. İçinizdeki potansiyel gücü gerçeğe dönüştüren en büyük gelişim araçlarından birisi de budur..

 

Son olarak, siz de Bob Wiley’ in yaptığı gibi yapın…

 

Sarmaşık gibi olun! Gerçekleşene kadar hayalinize sıkıca sarılın, onu sarıp sarmalayın.

Tayfun Topaloğlu

Tayfun Topaloğlu Yazıları

Not: Aşağıda bu alanda izlemenizi önerdiğim öne çıkan filmlerin bir listesini bulabilirsiniz. Pek çoğunu izlemiş olsanız da bir de bu gözle izlemenizde fayda olacağını düşünüyorum.

Gelişim ve Motivasyon Filmleri Listesi

Peki Ya Bob? – What About Bob?
Son Samuray – Last Samurai
Gerçek Sevgili – Lars And The Real Girl
Glengarry Glen Ross
Patch Adams
Esaretin Bedeli – Shawshank Redemption
Bugün Aslında Dündü – Groundhog Day
Düşler Tarlası – Field of Dreams
Kadın Kokusu – Scent of a Woman
Umudunu Kaybetme – The Pursuit of Happyness
The Truman Show
Ölü Ozanlar Derneği – Dead Poet Society
Dingin Savaşçı – Peaceful Warrior
Dostluk Denizi – White Squall
The Mountain Between Us
The Founder
Kaptan Fantastik – Captain Fantastic
Fareler ve İnsanlar – Of Mice And Man
Kartal Eddie – Eddie the Eagle
Joy
P.K. Peekay
Whiplash
Gece Vurgunu – Nightcrawler
Devlerle Yüzleşme – Facing The Giants
İmparatorlar Kulübü – The Emperor’s Club
Billy Elliot
Son Armağan – The Ultimate Gift
Pi’nin Yaşamı – Life of Pi
Korkusuz – Fearless
Yerdeki Yıldızlar – Taare Zameen Par – Stars On Earth
Kopma – Detachment
Gilbert’in Hayalleri – What’s Eating Gilbert Grape
Can Dostum – Intouchables
Bagger Vance Efsanesi – The Legend Of Bagger Vance
Efsane Adam – The Worlds Fastest Indian
İyilik Bul, İyilik Yap – Pay It Forward
Tucker ve Rüyası – Tucker: The Man And His Dream
Küçük Gün Işığım – Little Miss Sunshine
12 Kızgın Adam – 12 Angry Men
Merhaba Dünyalı – Martian Child
Larry Crowne
Hayat Savunmaya Değer – Defending Your Life
Kazanma Sanatı – Moneyball
Özgürlük Yazarları – Freedom Writers
Özgürlük Yolu – Into the Wild
Can Dostum – Good Will Hunting
Deli ve Dahi – The Professor and the Madman
Yeşil Rehber – Green Book
Altın – Gold
Zekice – Ingenious
Boşluğa Dokunmak – Touching The Void
Balıkçı Kral – The Fisher King

Belirli Kategorilerde En İyi Sinema Filmleri Listesi

En İyi Gelişim Filmleri Listesi

Netflix’te İzleyebileceğiniz En İyi 10 Gelişim Filmi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir