On the Mission of Families and Choosing a Profession

Ailelerin Misyonu ve Meslek Seçimi Üzerine... Tayfun Topaloğlu'ndan meslek seçiminde ailenin fonksiyonu üzerine bir gelişim yazısı...

Ailelerin Misyonu ve Meslek Seçimi Üzerine

On the Mission of Families and Choosing a Profession

“Finding a job to do is like finding a mate,” said Maslow. While making this analogy here, Maslow actually emphasized two important points. First, choosing a profession is a serious process that requires effort and hard work. Second, it has the potential to turn life into a dungeon if the wrong choice is made. Choosing a career is like a crossroads between heaven or hell, where we can only figure out where we are when we arrive.

Many of us do not have the opportunity to choose our profession at an early age. There are two main reasons for this. The first of these is that families neutralize the profession they want, not their children, by imposing them on them. The second is that he remains completely uninterested and does not direct his children. The function of the family is so important in choosing a profession that it expresses a priority that can be specified as the primary mission of families.

The most basic and essential function of the family is to bring mature, developed individuals who know what they want and have high life satisfaction. The most important indicator of this is that there are individuals who “do what they love”. The most basic mission of the family is to bring people who have decided on their profession and are committed to their work with passion and love. As a result, the development of societies will be a function of the development of individual individuals. Thus, the existence of passionate people who do their jobs with love will reveal developed and active societies.

Families have several critical influences on an individual's career choice process. First of all, they can increase or destroy individuals' interest in a profession with positive-negative conditioning and social role model tasks. Secondly, with the opportunities they can provide to the individual, they can directly or indirectly help him choose the most suitable profession among more options.

Peki ailelerin, bireyin herhangi bir mesleğe olan ilgilerini yönlendirmesi nasıl olmalıdır?

Öncelikle, küçük yaşlardan itibaren, genç bireylerin kendi “öz-farkındalığını” geliştirecek imkanları onlara tanıyarak, erken yaşlarda bireyin kişiliğine uygun bir mesleğe yönelik ilgi yaratılabilirler. Bu süreç ne kadar erken yaşta başlarsa, sonraki yıllarda kişiliğin gelişiminde ve mesleğinin belirlemesinde o derece faydası olacaktır. Bireylerde ‘öz-farkındalık’ geliştirme ve ‘meslek seçimi’ne yönelik olarak ailelerin etkinliği şu başlıklarda özetlenebilir:

  • Erken yaşlarda herhangi bir sanatsal, sportif ve akademik yetenekleri ön planda olan çocuklarının, o alanda kendini geliştirmesinde yardımcı olmak. Pek çok çocuğun yeteneği ve ilgisi, imkan ve destek sağlanamadığı için erken yaşlarda körelmektedir. Bu sürecin işlemesi, zaten var olan ilgisinin devam etmesinde çocuğa yönelik imkanların tanınması ve desteğin verilmesi şeklinde olur. Burada ailenin fonksiyonu “imkan sağlayıcılık”tır.
  • If the child is not interested in a certain field, the child is encouraged to gain life experience in many different fields in order to arouse this interest. The function of the family here is "choice creation".
  • Increasing options and supporting them in their decisions are among the most important aids that a family can give to their child. Finally, the "emotional support" function of the family in the process of determining the child's own options and decision-making will play an active role in choosing the most suitable profession for the personality of the young individual.
Erken yaşlarda bireyin bir mesleğe yönelmesi ve bu mesleğini sevmesi yaşamının sonraki kısımlarında pek çok avantajı kendisine getirecektir. Öncelikle seçtiği alanda daha fazla deneyim ve bilgi kazanacağı için, becerilerini erken yaşta geliştirecek ve başarı şansını artıracaktır. Hedefini erken yaşta belirleyen bireyler, kendi yaşamının sorumluluğunu almayı öğrenerek, daha bilinçli kararlar verecek, iç disiplini ve içsel motivasyonu daha fazla gelişecektir. Sevdiği mesleği yaptığı için de, iş doyumu ve yaşamdan sağlayacağı tatmin daha yüksek olacaktır. Sonuçta hayattan beklentileri daha net hale gelecek, özgüveni artacak, önceliklerini erken yaşta belirlediği için kaynaklarını etkin şekilde kullanacak, finansal gücünü daha fazla geliştirecektir. Sonuç olarak, Maslow, “Yazgıların en güzeli, bir insanın sahip olabileceği en büyük hazine, tutkuyla yaptığı bir iş için ona para ödeniyor olmasıdır” diyerek hazinenin haritasını ilgililere teslim etmiştir.
Tayfun Topaloğlu

Self-Knowledge and Vocational Choice Guide

Exam Motivation and Techniques

Family and Student Coaching

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *